Geld doneren

Je kunt het door jou gekozen doel helpen met een donatie. Dat kan een algemene donatie aan het doel zijn of een donatie aan een specifiek project. Als je wilt doneren aan het doel, klik je op de 'Doneer nu' knop op de homepagina van het doel. Als je wilt doneren aan een specifiek project, ga dan eerst naar de betreffende projectpagina en klik dan op de 'Doneer nu' knop.

Het kan zijn dat het doel beloningen heeft ingesteld om te bedanken voor je donatie. Afhankelijk van je gekozen bedrag krijg je ook iets terug voor je donatie!

Het doneren gaat als volgt:

  • Klik op “Doneer nu”
  • Vul het bedrag in dat je wilt doneren (het minimum bedrag is 5 euro) of klik op een van de donatieknoppen met beloningen als het doel die heeft ingesteld
  • Vul je naam en e-mail adres in
  • Kies de manier waarop je wilt betalen. Dat kan met iDEAL, creditcard, PayPal, Maestro of Bancontact/Mr Cash. 

Aan het verwerken van de donaties zijn kosten verbonden van de bank en de zogenaamde 'payment provider'. Daarom wordt aan donateurs gevraagd 40 eurocent extra bij te dragen aan het doel voor deze kosten.

Nadat je hebt gedoneerd, ontvang je een e-mail met de bevestiging van de ontvangst van je donatie. In deze mail zit ook een betaalbewijs dat je kan downloaden. Handig voor je eigen administratie of misschien de administratie van het bedrijf waar je werkt. 

Wat gebeurt er als het doelbedrag voor een project niet gehaald wordt?
Op een projectpagina staat altijd het doelbedrag en de doeldatum waarop dit bedrag opgehaald moet zijn. Het kan natuurlijk zijn dat het doelbedrag niet bereikt wordt. Een donatie aan een project op een Kentaa website wordt beschouwd als een gift. Dat houdt in dat uw gift altijd direct bij het doel terecht komt. Indien het doelbedrag niet bereikt wordt, zal vanuit Kentaa dan ook geen geld teruggestort worden aan donateurs. Vaak gaat in zo'n situatie het betreffende doel op zoek naar aanvullende financiering of wordt het project in aangepaste vorm uitgevoerd. Het is de verantwoordelijkheid van het doel om diegenen die via een Kentaa website aan crowdfunding projecten gedoneerd hebben, hierover op de hoogte te houden. 

Zijn er fiscale voordelen aan mijn gift?
Als het doel waaraan je doneert beschikt over een zogenaamde ANBI status, dan gelden de volgende fiscale voordelen:

  • een ANBI hoeft geen successierecht of schenkingsrecht te betalen over erfenissen en schenkingen die de ANBI ontvangt in het kader van het algemeen belang.
  • uitkeringen die een ANBI doet in het algemene belang zijn vrijgesteld van het recht van schenking.
  • als een instelling door de Belastingdienst is aangewezen als een ANBI, kan een donateur giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken, uiteraard binnen de daarvoor geldende regels (deze tekst is afkomstig van de website van de belastingdienst).
  • Meer informatie over fiscale onderwerpen? Bel met de Belastingtelefoon op 0800 - 0543 of kijk op http://www.belastingdienst.nl.

Hoe komt mijn geld bij het doel terecht?
Het bedrag dat je online doneert wordt via payment provider Buckaroo geincasseerd. Buckaroo keert dit bedrag met aftrek van hun kosten en de kosten van de bank uit aan de Stichting Derdengelden Online Fondsenwerving (de transactiekosten die ~40ect per donatie bedragen) . Via de derdengelden rekening van deze stichting worden vervolgens maandelijks deze inkomsten met aftrek van de kosten van Kentaa (voor het verzorgen van het platform en aanvullende dienstverlening) uitgekeerd aan het doel (7,5% + BTW van donatiebedrag).